Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
Language

Language

  • Svenska
  • English

Kalibrering av avancerade verktygsmaskiner

Fler och fler avancerade verktygsmaskiner installeras runt om i landet på verkstäder där 4 och 5 axliga svarvar och fräsmaskiner gör det möjligt att bearbeta fler tempon i en uppsättning och slippa omriggningar och tappa tid och noggrannhet. Då krävs också ett noggrannt montage av axlar och spindelhus i kombination av rätt uppmätta distanser i mekanikkedjan som beskriver den kinematiska modellen. Utan noggrann kalibrering kan inte dessa maskiner prestera tillräcklig noggrannhet. Som exempel kan nämnas en lättare krock med fixturen kan flytta på spindelfästet och noggrannheten vid TCP (tool centre point) är förlorad.

Det finns också flertalet exempel där maskiner som levererats där maskinbyggaren inte klarat av att kalibrera maskinen tillräckligt bra för att hantera den tolerans som avsetts, men nc-programmen har justerats istället för att klara av detalj noggrannheten som krävs.

Här har Prodsoft lång erfarenhet av kalibrering och utveckling av mätmetoder för bästa resultat. Som referens kan nämnas att automatiska kalibrernas rutiner utvecklats för Tricept PKM maskiner som är av 5-axlig dual head typ.

Som uppdrag kan enskilda maskiner kalibreras eller specifika metoder utvecklas för att senare köras av operatörer vid eventuell krasch eller som underhålls rutin. Film exemplet till höger visar en om- kalibrering av en laserskär maskin som hade ett tcp fel på 1.5 mm och efter kalibrering c.a 0.1-0.2 mm.