Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
Language

Language

  • Svenska
  • English

X-Laser Probe

En ny smart svensk uppfinning som kommer att lyfta tillverkningsindustrin ett steg till. Framtidens mät-probe för montering på nc-maskin eller robot. Tänk er att få en yta scannad runt sekunden och 10.000 punkter utvärderad av avancerad mjukvara som rapporterar relevanta data till styrsystemet. Hål-positioner,kant- avstånd,yt-orientering eller som en hel cad-yta. Defineras som användar-variabler, fil-information eller cad-modell.

Alltså kontaktlös laser-scanning på ett säkert avstånd på cirka 200 mm från ytan. Proben använder en specialkonstruerad 2D-laser och roteras runt sin egen axel av en inbyggd stegmotor. Anropa en mätcykel från flertalet idag implementerade styrsystem, Sinumerik, ABB m.fl Kommunikation sker över ethernet (tcp/ip) och motorstyrning och encoder positioner via RS485.

Nya begrepp inom bearbetning kommer med den här typen av mätprodukt, "Match machining" är en, där två bearbetade ytor ska monteras ihop och måste bearbetas för bästa passform. Om ena detaljen inte kan prestera tillräcklig tolerans, så scannas ytan och utvärderas i x-laserns pc och skickas till maskinens styrsystem för att korrigera verktygsbanan när motsvarande detalj bearbetas. Därigenom får man en passning som inte har varit möjlig förr. Allt i realtid utan att ta ut detaljerna från fixturering.