Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
Language

Language

  • Svenska
  • English

Robotcell för verktygsslipmaskin

Komplett utveckling av mjukvara för styrning av fanuc armrobot som laddar långhåls borrar för omskärpning i en Jungner. Programvaran består av 2 moduler, en HMI del med slipteknologi inkluderad och en laddnings modul som hanterar robotcellen där alla borrar kan placeras i hyllor och körorder skapas automatiskt. Cellen hanterar säkerhet enl. maskindirektiven och möjliggör obemannad drift.

Alla borrtyper defineras geometriskt i ett excel-ark och exporteras till en csv-fil. Laddmodulen läser filen och möjliggör för operatören att välja antal och hyllposition för respektive borrtyp ur en lista. Ingen omprogrammering av roboten krävs då plock-programmet är helt parameterstyrt och anpassar grip-positioner efter verktygs geometrin.

För de minsta verktygen används en mellanstation där roboten ändrar grepp för att kunna ladda även de minstaverktygen All kommunikation mellan NC-maskinen och roboten sker via fanucs buss-system vilket innebär att stora datamängder kan snabbt överföras. 

Om ett verktyg är skadat eller feldefinerat känner NC-maskinens probe-system av felet och meddelar roboten att hämta borren och kasta den i en skrotlåda under hyllsystemet. Därefter fortsätter cellen att jobba vidare med nästa verktyg i listan.